Stottereren

Stotteren begint meestal tussen 2 en 7 jaar. Bij sommige kinderen gaat het vanzelf over, andere kinderen hebben hierbij hulp nodig. Hoe langer het stotteren bestaat, hoe kleiner de kans wordt dat het vanzelf overgaat. Als u twijfelt, kunt u de Screeningslijst voor Stotteren invullen. Bij een score van 11 of hoger, wordt contact met een stottertherapeut geadviseerd.

Stotteren is niet altijd te ‘genezen’. Vloeiend spreken is daarom niet altijd de doelstelling. Het in vrijheid durven communiceren zonder belemmeringen te ervaren, kan een reëlere doelstelling zijn.

Het uitgangspunt van stottertherapie is maatwerk. Kant en klare therapie en adviezen die voor iedereen bruikbaar zijn, werken meestal niet voldoende. Uw hulpvraag vormt het vertrekpunt van waaruit we samen besluiten wat voor u of uw kind de juiste therapiekeuze is. Bij Stottercentrum Utrecht bieden we daarom informatie, advies en begeleiding op maat met daarnaast zowel individuele als groepstherapie. Op deze manier krijgt u altijd de hulp die bij uw situatie past.

Broddelen

Broddelen is net als stotteren een stoornis in de vloeiendheid van het spreken. Het wordt gekenmerkt door snel en onduidelijk spreken. Lettergrepen worden “ingeslikt” of verkeerd uitgesproken en soms worden er ook klanken of woorden herhaald waardoor broddelen op stotteren kan lijken. Stotteren en broddelen kunnen ook samen voorkomen.
Broddelen is minder bekend dan stotteren maar net als stotteren kan broddelen ook een grote impact hebben op het leven van degene die broddelt.
Bij Stottercentrum Utrecht kunnen zowel mensen die stotteren als mensen die broddelen terecht voor begeleiding.

Individuele therapie

Lees hier verder over individuele therapie >>

Groepstherapie

Lees hier verder over groepstherapie >>